Bazalka – recepty

Kuřecí maso na bazalce

Suroviny:

250 g kuřecího masa

1 dl smetany na vaření

2 lžíce červeného vína

2 stroužky česneku

2 lžíce kečupu

1 lžička olivového oleje

1 lžička sušené bazalky

Sůl

Mletý pepř

 

Postup:

Kuřecí maso naklepeme, osolíme, opepříme a orestujeme na oleji. Přidáme nasekaný česnek, bazalku, kečup, smetanu a červené víno. Vše společně orestujeme a podáváme s těstovinami nebo rýží.

 

Salát Tabouleh

Suroviny:

2 hrnky kuskusu

5 zralých rajčat

1 citrón

1 malá okurka

1 paprika

2 jarní cibulky

Pár snítků čerstvé bazalky

1 stroužek česneku

Olivový olej

bylinná sůl

černý pepř

 

Postup:

Kuskus uvařte podle návodu na obalu: zalijte horkou vodou a nechte pod pokličkou 20 minut. Takto připravený kuskus smíchejte se zeleninou nakrájenou na drobné kousky, dobře promíchejte, ochutťe a nechte uležet v chladu.

 

Rajčata s mozzarellou

Ingredience:

4 zralá rajčata

100 g mozzarelly

1 lžíce olivového oleje

bazalka

Sůl

 

Postup:

Rajčata nakrájejte na tenké plátky a vyrovnejte na talíř. Stejně tak pokrájejte také mozzarellu a naskládejte na rajčata. Vše osolíme a pokapeme olivovým olejem. Zdobíme snítky bazalky.

 

Špagety s krůtím masem

Ingredience:

400 g krůtích prsíček

1 balení špaget

3 lžíce másla

250 ml smetany na šlehání

1 červená paprika

sůl

špetku rozmarýnu

špetku oregana

3 PL ostrého kečupu

1 PL rostlinného oleje

čerstvá bazalka – několik snítek

 

Postup:

Špagety uvaříme podle návodu. Hotové scedíme, propláchneme studenou vodou, pokapeme olejem, promícháme a udržujeme teplé. Krůtí maso omyjeme, osušíme a pokrájíme na nudličky. Maso pak osolíme a okořeníme oreganem, rozmarýnem a necháme odležet cca 10 minut. Máslo rozpustíme v pánvi a na něm krůtí nudličky pár minut prudce ze všech stran opékáme. Vyjmeme a dáme do misky. Papriku nakrájíme na proužky. Bazalku nahrubo nakrájíme. Ve zbylém výpeku krátce osmahneme papriku. Vyjmeme a přidáme do misky k masu. Na pánev přidáme smetanu a kečup a společně asi 5 minut povaříme. Špagety na talíři posypeme krůtími nudličkami a přelijeme omáčkou nebo ji můžeme servírovat zvlášť. Ozdobíme čerstvou bazalkou.

 

Grilovaná rajčata

Ingredience:

4 rajčata

Strouhanka

2 stroužky česneku

sůl

černý pepř

čerstvá bazalka

čerstvá petrželka

olivový olej

 

Postup:

Všechna rajčata rozpůlíme a odstraníme z nich vnitřky. Pak vnitřek rajčat osolíme. Česnek nakrájíme na jemné kostičky, smícháme se strouhankou, bylinkami, trochou soli, pepřem a olejem. Směsí naplníme rajčata. Vložíme do ohnivzdorné misky a zapečeme v troubě asi na 200°C nebo pod rozehřátým grilem.

 

Comments are closed.

Přihlášení / Registrace
OK 365 – Internetový magazín
Rubriky
Archiv