Bazalka – recepty
Kuřecí maso na bazalce
Suroviny:
250 g kuřecího masa
1 dl smetany na vaření
2 lžíce červeného vína
2 stroužky česneku
2 lžíce kečupu
1 lžička olivového oleje
1 lžička sušené bazalky
Sůl
Mletý pepř
Postup:
Kuřecí maso naklepeme, osolíme, opepříme a orestujeme na oleji. Přidáme nasekaný česnek, bazalku, kečup, smetanu a červené víno. Vše společně orestujeme a podáváme s těstovinami nebo rýží.
Salát Tabouleh
Suroviny:
2 hrnky kuskusu
5 zralých rajčat
1 citrón
1 malá okurka
1 paprika
2 jarní cibulky
Pár snítků čerstvé bazalky
1 stroužek česneku
Olivový olej
bylinná sůl
černý pepř
Postup:
Kuskus uvařte podle návodu na obalu: zalijte horkou vodou a nechte pod pokličkou 20 minut. Takto připravený kuskus smíchejte se zeleninou nakrájenou na drobné kousky, dobře promíchejte, ochutťe a nechte uležet v chladu.
Rajčata s mozzarellou
Ingredience:
4 zralá rajčata
100 g mozzarelly
1 lžíce olivového oleje
Sůl
Postup:
Rajčata nakrájejte na tenké plátky a vyrovnejte na talíř. Stejně tak pokrájejte také mozzarellu a naskládejte na rajčata. Vše osolíme a pokapeme olivovým olejem. Zdobíme snítky bazalky.
Špagety s krůtím masem
Ingredience:
400 g krůtích prsíček
1 balení špaget
3 lžíce másla
250 ml smetany na šlehání
1 červená paprika
sůl
špetku rozmarýnu
špetku oregana
3 PL ostrého kečupu
1 PL rostlinného oleje
čerstvá bazalka – několik snítek
Postup:
Špagety uvaříme podle návodu. Hotové scedíme, propláchneme studenou vodou, pokapeme olejem, promícháme a udržujeme teplé. Krůtí maso omyjeme, osušíme a pokrájíme na nudličky. Maso pak osolíme a okořeníme oreganem, rozmarýnem a necháme odležet cca 10 minut. Máslo rozpustíme v pánvi a na něm krůtí nudličky pár minut prudce ze všech stran opékáme. Vyjmeme a dáme do misky. Papriku nakrájíme na proužky. Bazalku nahrubo nakrájíme. Ve zbylém výpeku krátce osmahneme papriku. Vyjmeme a přidáme do misky k masu. Na pánev přidáme smetanu a kečup a společně asi 5 minut povaříme. Špagety na talíři posypeme krůtími nudličkami a přelijeme omáčkou nebo ji můžeme servírovat zvlášť. Ozdobíme čerstvou bazalkou.
Grilovaná rajčata
Ingredience:
4 rajčata
Strouhanka
2 stroužky česneku
sůl
černý pepř
čerstvá bazalka
čerstvá petrželka
olivový olej
Postup:
Všechna rajčata rozpůlíme a odstraníme z nich vnitřky. Pak vnitřek rajčat osolíme. Česnek nakrájíme na jemné kostičky, smícháme se strouhankou, bylinkami, trochou soli, pepřem a olejem. Směsí naplníme rajčata. Vložíme do ohnivzdorné misky a zapečeme v troubě asi na 200°C nebo pod rozehřátým grilem.