Hroznové víno
Hroznové víno je velice zdravou potravinou, která nám v období chřipkových epidemií mnohé ulehčí. Kdo se chce pročistit před nadcházející zimou, aby nevytvářel živnou půdu pro chřipkové bacily, ať si dopřeje vinnou kúru.
Bobule mají ve slupce vlákninu, která pěkně zprůchodňuje střeva. Taky ledviny nám víno prošťouchne, vyplaví bakterie. Při vinné kúře ušetříme peníze za B komplex. Hroznové víno obsahuje kromě vitaminu B12 všechna ostatní béčka! Jsou dobrá na nervy, na mozek, na kůži… užívejte si, když můžete a nekrmte se chemií, když si můžete kousnout do křupavých bobulí vína. Jestli vám vadí semínka, k dostání jsou i takové malé bobulky bez semínek, ale vězte, že i ta semínka jsou užitečná, dokonce se z nich vyrábějí antioxidační preparáty (proti vnitřnímu „rezivění“). Ve slupkách a semínkách je vychvalovaná látky resveratrol, která se podílí na prevenci vzniku onemocnění srdce a cév a nádorových onemocnění. Vína z vyšších zeměpisných šířek, vyšších nadmořských výšek a obecně z chladnějších oblastí obsahují více resveratrolu než z nížin a teplých oblastí. Konečně přijdou ke slovu i vína z našich zemí! Když si dáte vinné hrozny, přijímáte kyselinu listovou, ta je skvělá na krvetvorbu – velmi užitečná je i pro budoucí maminky.
Pokud máte v rodině kardiaka, nešetřete na něm a podstrkujte mu zvláště ty červené nebo vlastně modré hrozny, ať se mu vyčistí cévy kolem srdce. Třísloviny z červeného vína pomáhají zastavit běhavku. Víno dodává energii buňkám. A taky se doporučuje těm, kdo patří do rizikových skupin, co se týče rakoviny. V bobulích červeného vína je obsažena látka zvaná kvercetin. Ta prý je jednou z nejsilnějších protirakovinných látek, které kdy byly objeveny. Zneškodňuje několik rakovinotvorných látek, zabraňuje poškození buněčné DNA a působení enzymů, které podněcují růst nádoru. Kvercetin působí i proti zánětům, bakteriím, houbovým infekcím a virům.
Jak by mohla vypadat pročisťovací kúra s vinnými hrozny? Denně jeden velký hrozen po dobu jednoho týdne. Samozřejmě byste měli v té době ubrat z ostatní nezdravé stravy, protože ve vínu je nejen pravda, ale také cukr, i když ten zdravější. Nezapomeňte si ale hrozny vždy nejprve omýt, je dost pravděpodobné, že byly chemicky ošetřeny.
Čerpáno z knihy Všechno je dobré, Hanka Synková