Okurky osvěží

Okurky se do Evropy dostaly díky zámořským plavbám během 16. století. V tehdejší době byly okurky ceněny díky jejich blahodárným účinkům na organismus. Lidoví léčitelé si okurek velmi vážili. A ani v dnešní době tomu není jinak.

 

Okurka obsahuje asi 95% vody a minimum kalorií (kam by se také vešli, že?). Okurky milují lidé, kteří bojují s nadváhou, protože mohou sníst jakékoliv množství okurky a rozhodně nepřiberou. I při takovém velkém poměru vody se v okurce skrývají také vitaminy a minerály. A protože se okurky dají sehnat v supermarketech po celý rok, není důvod si je pravidelně nedopřávat kdykoliv na ni máme chuť.

 

Okurka obsahuje:

  • Vlákninu
  • Vodu
  • Vitaminy skupiny B
  • Vitamin C
  • Vitamin E
  • Vitamin K
  • Cukry
  • Bílkoviny
  • Hořčík
  • Fosfor
  • Síru
  • Měď
  • Mangan
  • Křemík

 

Známé jsou u nás dva druhy okurek – salátové okurky, které jsou dlouhé a štíhlé s hladkou slupkou, a polní okurky – ty jsou kratší, silnější a mají bradavičnatou slupku. Polní okurky se hodí k nakládání a salátové jsou zase vhodné k běžné konzumaci za syrova.

 

Okurky působí silně močopudně a není se čemu divit, když obsahují tolik vody. Navíc jejich složení ještě podporuje vylučování moči a snižuje ukládání kyseliny močové v těle. Jsou výborné na srdeční a ledvinové problémy. Pomáhají při otocích a také při léčbě ledvinových nebo žlučových kamenů. Okurka díky vláknině působí také mírně projímavě. Vláknina totiž čistí střeva. Díky draslíku vám okurka normalizuje krevní tlak. Obsah bílkovin je také vysoce prospěšný, protože povzbudí ledviny, pročistí tělo a působí hojivě na celou pokožku těla.

 

Okurka má své stále místo také v kosmetickém průmyslu. Okurku obsahuje spousta kosmetických přípravků. Nejčastěji se používá do různých pleťových a tělových krémů. Pokud vás trápí oteklé oči, můžete si dát na pár minut plátky okurky na víčka, relaxovat a nechat otok opadnout. Okurková pleťová maska zklidní pleť jakéhokoliv typu.

Comments are closed.

Přihlášení / Registrace
OK 365 – Internetový magazín
Rubriky
Archiv