Jaké má ačokča účinky na zdraví?
Ačokča je druh zeleniny, který svým vzhledem připomíná plod papriky nebo okurky. Každopádně rozhodně není křížencem ani papriky ani okurky. Pěstovat ji můžeme i v našich klimatických podmínkách, jedná se o popínavou rostlinu, takže je vhodné ji vysazovat k nějaké opěře.
Plody ačokči jsou 5 – 7 cm veliké. Má bílá semena, která postupně černají. Jsou výborným zdrojem beta karotenu a obsahuje vitaminy C, B1 a B2. Ačočka zlepšuje psychický stav a je vhodná i pro cukrovkáře. Snižuje hladinu cholesterolu v krvi a krevní lak. Listy, stejně jako …. Působí protizánětlivě. listy, které je třeba v ruce lehce rozmělnit se přikládají na postižené místo.
Své využití najdou samozřejmě i v kuchyni. Přidat se dají do polévek, do salátů, pod maso apod.
Vyzkoušete i Vy vysoké léčivé účinky ačokči. Zakupte si semena rostlin, která je vhodné předpěstovat doma a když dosáhnou rostlinky velikosti 10 cm, můžete je začít vysazovat v polovině května do záhonu! Prvních plodů se můžete dočkat koncem srpna.