Sklizeň olivového oleje
Sklizeň olivového oleje
Než je získán kvalitní extra panenský olivový olej musí pracovníci plody oliv sklidit, což také zabere nějakou tu práci. Jednotlivé olivy jsou sráženy jakýmisi dlouhými palicemi do předem rozprostřených plachet. Pěstováním oliv je proslavené především středomoří, kde jsou dokonalé klimatické podmínky. Největší produkce a objemy sklizně pak jsou ve Španělsku, Itálii, Řecku a dalších přímořských jižních zemích. Sklízí se především olivy zelené, ale jsou i černé odrůdy, které bývají obecně kvalitnější a také větší. Ovšem i u zelených oliv nalezneme luxusní, chutné odrůdy. Při sklizní je velmi důležité zpracovat olivy do 4 dnů, aby byly zachovány všechny zdravé látky.
Co je extra panenský olivový olej?
Pěstování oliv sahá do velmi hluboké historie, nejstarší dochované zvěsti jsou staré celých 8000 let. Kupříkladu staří Řekové a Římani si již život bez kvalitního olivového oleje nedokázali představit a velmi dobře si uvědomovali jeho zdravotní přínos. Lisované olivy jsou oblíbenou pochutinou a zdravým doplňkem stravy. Extra panenský olivový olej je olej té nejvyšší kvality, to znamená, že jeho zpracování je velice šetrné a samotné lisování je u celých plodů, nedochází zde k rozdrcení, podobně jako u normálního konzumního, nebo rafinovaného olivového oleje. Rafinovaný olivový olej je získán za vysokých teplot a tlaků, za použití chemie, nicméně většina důležitých složek je zachována. Samozřejmě extra panenský olivový olej je více vyhledávaný labužníky, ale je také přirozeně dražší.