Pomeranč
Nejsladším a zároveň nejoblíbenějším citrusem na světě je pomeranč. Tento šťavnatý plod je zároveň jedním z nejoblíbenějších vůbec. Pomeranč si často vychutnáváme jen tak nebo z něj vymačkáme šťávu a popíjíme čerstvý domácí pomerančový džus. Po ránu dokáže šťáva z pomeranče perfektně nakopnout a posílit tělo do nového dne. Abyste si ale byli jistí, že pijete skutečně čerstvě šťávu z opravdových pomerančů bez přídavku cukru, musíte si pomeranče odšťavnit sami doma.
Pomeranče mají svůj původ v Asii. Do Evropy byly dovezeny až v 15. století. Ve stejné době začaly být vysazovány i na Karibských ostrovech. Na Floridu dovezli pomeranče španělští objevovatelé v 16. století a následně je španělští misionáři dovezli do Kalifornie. To už se psalo století osmnácté. V současné době patří mezi největší pěstitele pomerančů USA, Brazílie, Mexiko, Španělsko a Izrael.
Pomeranče obsahují velké množství vody (proto jsou tak krásně šťavnaté) a také vitaminů a minerálů. Obsahují látky, které dokážou snížit vysoký krevní tlak, cholesterol a působí protizánětlivě. Nejvíce těchto látek se koncentruje ve slupce a těsně pod ní, tedy v bílé dužině. Pokud chceme do těla dostat co nejvíce látek, musím společně s barevnou dužinou sníst i trochu bílých blanek. Pomeranče mají samozřejmě vysoký obsah vitaminu C, který dokáže zvyšovat imunitu našeho organismu a bojovat proti různým chorobám. V pomerančích je také hodně vlákniny – ta se opět koncentruje především v bílých částech. Pomeranče obsahují dále vitaminy skupiny B, vitamin A, kyselinu listovou, kyselinu pantotenovou, draslík, selen, hořčík a vápník.
Role vitaminu C
Pomeranče obsahují stejně jako citrusy opravdu hodně vitaminu C. Jeden průměrně velký pomeranč obsahuje kolem 90 % denní potřebné dávky vitaminu C pro dospělého člověka. Vitamin C je jedním z hlavních antioxidantů, který je rozpustný ve vodě. Tento vitamin putuje tělem a neutralizuje všechny volné radikály, se kterými přijde do styku. Volné radikály poškozují zdravé lidské buňky a jejich membrány. Volné radikály způsobují většinu otoků a také mnoho chorob, mezi které patří i zákeřná rakovina. Díky těmto schopnostem se stal vitamin C důležitý pro redukci astmatu a artritidy. Vitamin C je celkově velmi důležitý pro správnou roli imunitního systému.