Výživné avokádo
Avokádo patří mezi nejhodnotnější druhy zeleniny vůbec. Je nabité vitaminy i minerály a pomůže posílit celý organismus. Je vhodné pro vegetariány, těhotné i kojící, zdravé i nemocné. A pokud nevíte, jak avokádo připravit, zkuste pomazánku, salát nebo polévku. Určitě vám zachutná.
Avokádo je u nás poslední čím dál více oblíbené. Mnoho lidí si začíná všímat jeho hodnot a zařazuje ho do svého jídelníčku. Velmi častá jsou i různá očistná smoothie. Stačí ho rozmixovat společně se špenátem a jablečnou šťávou nebo si vybrat jiné druhy ovoce či zeleniny. Fantazii se meze nekladou.
Avokádo pochází ze střední Ameriky, kde ho tamní obyvatelstvo postupně z plané rostlinky vyšlechtilo. Dříve mělo avokádo mnohem menší plody. Jeho pěstování se pak postupně rozšířilo i do dalších teplých oblastí, jako třeba do Řecka nebo Španělska. Jakmile avokádo zbavíte jeho hnědé či téměř černé slupky, najdete v něm zelenou hnědou dužinu máslovité konzistence. Dužinu nejlépe dostanete ven tak, že plod rozpůlíte podélně, nožem odstraníte pecku a dužinu jednoduše vydlabete lžičkou.
V tomto zázraku najdete spoustu důležitých a výživných složek. Pokud nemůžete konzumovat živočišné tuky, sáhněte po něm. Obsahuje totiž 20 % tuků, které jsou z větší části zastoupeny nenasycenými mastnými kyselinami. Je tedy dobré i pro vegetariány a vegany, kteří touto formou mohou přijímat do těla důležité zdravé tuky. Avokádo je také výborným zdrojem bílkovin. Proto je doporučováno ženám kojícím a těhotným a také vegetariánům a veganům. Hodí se i pro lidi, kteří jsou často unavení, nebo se dostávají z nemoci a potřebují posílit organismus. K dalším důležitým látkám patří karoteny, vitamin E, antioxidanty, vitamin C a vitaminy skupiny B. Z minerálních látek tam jsou především měď a draslík. Měď je velice důležitá pro tvorbu krve a metabolismus cukrů. Draslík je dobrý pro naše duševní zdraví, snižuje krevní tlak a udržuje v kondici naše srdce a oběhový systém. Avokádo snižuje hladinu inzulinu v krvi a pomáhá tak hubnutí. Lidé se avokáda často bojí právě díky vysokému obsahu tuků. Jenomže se jedná o tuky na bázi nenasycených mastných kyselin, které naše tělo využije k dalším důležitým procesům a syntézám, neukládají se tak, jako tuky nasycené. Pro naše tělo jsou nenasycené tuky přímo blahodárné.