Zdravé granátové jablko
Granátové jablko je výbornou pochoutkou, která nepotěší jen vaše chuťové buňky, ale navíc podpoří celý imunitní systém. A to je zvláště v zimním období velmi důležité. Granátové jablíčko u nás není příliš oblíbené zejména z toho důvodu, že lidé často neví, jak ho správně jíst. Je to ale velká škoda, protože toto exotické ovoce v sobě ukrývá spoustu vitaminů, minerálů a antioxidantů.
Účinky granátového jablka zkoumají vědci v poslední době velmi často. Četné výzkumy potvrdily hypotézu o tom, že je toto ovoce nejen chutné, ale i zdravé. V Edinburghu provedli tamní vědci zajímavý výzkum. 60 dobrovolníků ve věku 20 – 65 let denně pili sklenici čerstvého džusu z granátového jablka. Během celé této doby jim byl měřen krevní tlak a hladina testosteronu. Už po pár dnech se lidem snížil krevní tlak a hladina hormonu testosteronu naopak stoupla. To znamená, že pravidelná konzumace tohoto blahodárného ovoce nás uklidňuje a zároveň nám může zvýšit sexuální touhu. Toto však nejsou jediná pozitiva, která nám granátové jablko nabízí.
Granátové jablko roste na stromu, jenž se nazývá granátovník obecný, někdy také marhaník granátový. Výška tohoto stromu dosahuje někdy až 3 metrů. Roste především v oblasti Středomoří (např. Itálie či Chorvatsko). Plody vykazují léčivé účinky, ale pomáhá prý i kůra kořenů. Zajímavé je, že i když je granátovník subtropickou rostlinou, lze ji vypěstovat i v našich klimatických podmínkách. Jablíčko má zakulacený tvar a tvrdou slupku, která ukrývá pouzdra se šťavnatými červenými kuličkami uvnitř. Kuliček (tedy semen) bývá v každém plodu přibližně 600. Chuť semen bývá sladká až sladkokyselá. V granátovém jablku se nachází až 80 % vody. Zbylých 20 % zbývá na další látky. Jedná se hlavně o draslík, sodík, železo, měď, fosfor, chlór, mangan, křemík, zinek, vápník, magnézium, vitamin A, vitamin C, vitamin E a vitaminy skupiny B. V granátovém jablku se nachází také hodně vlákniny, kyseliny jablečné a citrónové. Zajímavý je i obsah flavonoidů, taninů a aminokyselin. Komplex všech těchto látek stojí za výjimečnými vlastnostmi tohoto ovoce. Díky antioxidačním účinkům brání granátové jablko usazování volných radikálů v těle. Také vyrovnává prostředí v žaludku a zlepšuje trávení. Jako bonus ještě udržuje v dobré kondici naše cévy a reguluje tím krevní tlak.