Červená řepa

Červená řepa má velmi kladný vliv na naše zdraví. Její účinky jsou dány unikátním složením, které v jiné zelenině nenajdete. Co všechno řepa obsahuje, a s čím nám může v životě pomoci?

 

V červené řepě najdeme plno draslíku, který je potřebný k tvorbě vazivových tkání, kostí a ke zpevnění a pružnosti cév. Draslík dokáže také snížit krevní tlak a zklidnit nervový systém. Má pozitivní vliv na regeneraci organismu a zpomaluje stárnutí. Další látkou v červené řepě je kyselina listová. Ta je důležitá zejména v období těhotenství pro správný vývoj plodu a ke snížení možnosti potratu. Kyselina listová ale ovlivňuje pozitivně i činnost srdce a kardiovaskulárního systému. Nejvíce kyseliny listové se nachází samozřejmě v syrové řepě. Pokud ji tepelně upravíme, její obsah se výrazně snižuje. I tak je ale lepší vařená řepa než žádná. Díky vláknině pomáhá červená řepa k lepšímu trávení a k prevenci zácpy. Dokonce si můžete pomoci i od průjmu. Díky řepě podpoříte produkci trávicích šťáv a podpoříte činnost jater a žlučníku. Červená řepa má protinádorové účinky. Díky obsahu antokyanů totiž dokáže zlikvidovat jedovaté látky v našem těle, a tím působí i proti rakovině. Důležité však je antokyany nekonzumovat pouze během nemoci, ale i během rekonvalescence. Nejlépe v tomto případě funguje čerstvá šťáva ze syrové červené řepy, která by se měla pít 3x denně po malých dávkách. Řepa obsahuje vysoké množství bílkovin a aminokyselin, které jsou prospěšné pro metabolismus mozku. Samozřejmě ale obsahuje i sacharidy.

 

Červená řepa je dobrá, protože:

  • Podporuje látkovou výměnu
  • Vyživuje nervový systém
  • Čistí krev
  • Má protianemické účinky
  • Účinkuje proti arterioskleróze
  • Ovlivňuje pozitivně tvorbu inzulinu
  • Budete mít díky ní krásnější nehty, vlasy i pleť
  • Pomáhá při rekonvalescenci
  • Zlepšuje zrak
  • Je výborná při menstruačních křečích
  • Snižuje cholesterol

 

Červenou řepu lze sehnat v mnoha různých odrůdách. Ty se liší svým tvarem, některé jsou kulaté, jiné kulovité nebo podlouhlé. Konzumuje se bulva, která má červenofialovou barvu. Ta je způsobena vysokým obsahem rostlinného barviva. Svůj původ má řepa v oblasti Středomoří a nyní se pěstuje nejvíce v USA a ve východní Evropě. Staří Římané používali řepu k léčebným účelům.

 

Comments are closed.

Přihlášení / Registrace
OK 365 – Internetový magazín
Rubriky
Archiv