Mrkev
Mrkev patří mezi často podceňované druhy zeleniny. Je pro nás běžnou součástí jídelníčku a tak ji nevnímáme jako něco mimořádného. Opak je ale pravdou. Pokud si budeme mrkev dopřávat pravidelně a budeme ji správně připravovat, můžeme ušetřit spoustu peněz za léky a kosmetiku.
Pokud mrkev moc nemusíte, můžete se snažit zařadit ji občas do jídelníčku a hledat takové recepty, které vám budou chutnat. Je jasné, že někdo, kdo mrkev bytostně nesnáší, si neudělá dušenou mrkev a nesní ji na posezení. Pokud si ale připravíme zeleninovou směs s masem a rýží a přidáme trochu mrkve, je to dobrý začátek. Mrkev můžeme přidat i do koláče nebo muffinů. V kombinaci s celozrnnou moukou a medem se pak bude jednat o zdravé mlsání.
Podle výzkumů víme, že mrkev, která projde varem, obsahuje až o třetinu více antioxidantů než ta syrová. Při tepelné úpravě totiž dochází k narušení buněčné stěny mrkve a naše tělo, tak dokáže mnohem lépe vstřebat vitamin A a vlákninu. Vařená mrkev má navíc odlišnou chuť od té syrové. Vařením samozřejmě mrkev ztrácí část vitaminů rozpustných ve vodě, ale vitaminy rozpustné v tucích (A, D, E a K) se působením tepla vůbec nemění. Abychom docílili toho, že mrkev ztratí minimum živin, vaříme ji co nejkratší dobu a to nejlépe v páře nebo restováním. Mrkev se hodí do různých směsí, chutná dobře s hráškem, kukuřicí, masem, fazolkami i houbami. Z koření se k ní dobře hodí kari, kurkuma, šafrán a kmín. Pokud máte rádi čerstvé šťávy, zkuste mrkev zkombinovat s citrusy nebo jablkem. Dobrá je také čerstvá šťáva z mrkve s medem a citrónem.
V lidovém léčitelství se mrkev používá k léčbě průjmů, střevních katarů, astmatu, nervozitě, jaterních chorobách a kožních problémech. Pro malé děti můžeme připravit například mrkvové pyré. Mrkev se doporučuje také při rakovině, protože je nabitá antioxidanty. Vláknina obsažená v mrkvi dokáže pěkně vyčistit střeva a také působí dobře proti pocitu hladu. To se zase hodí při různých redukčních dietách. Syrová mrkev je dobrá ke snížení cholesterolu, a to zvláště, pokud si ji dopřejete ráno k snídani. Doporučuje se jedna mrkev denně.