Zdraví z jablek

Jablka paří mezi jádroviny a jsou jedním z nejrozšířenějších druhů ovoce. Také jsou společně s banány nejoblíbenější na světě a není se čemu divit. Svůj původ mají jablka v oblasti u Černého moře, ale skvěle se jim daří i v našich podmínkách. Jsou výbornou sladkou pochoutkou, ale mají i velký dietetický přínos. Mají málo kalorií, hodně vody, pročišťují organismus a obsahuje spoustu vitaminů a minerálů, čímž zvyšují naši imunitu.

 

Jablka bychom měli nejlépe konzumovat v syrovém stavu, protože jen tak si uchovají maximum prospěšných látek. Slupku bychom rozhodně neměli loupat, protože tak bychom přišli o velké množství vitaminů a minerálů, které se schovávají právě pod slupkou. Jablka jsou považovány za všelék. Obsahují hodně vlákniny, a to jak té rozpustné, tak i nerozpustné. Působí jako kartáč na střeva, takže dokážou vyčistit naše zažívání a ulevit od zácpy. Pokud vás trápí průjem, i na něj jsou jablka vhodná. Stačí je trochu podusit. Jablka celkově upravují střevní mikroflóru a navrací jí rovnováhu. Také pomáhají čistit organismus od škodlivých látek a zpomalují stárnutí. Jablka se podílejí na snižování vysokého krevního tlaku a cholesterolu, dokážou snížit i cukr v krvi. Jelikož tlumí chuť k jídlu, slouží k redukci nadváhy. Jsou močopudná a pomáhají proti ledvinovým kamenům, při revmatismu, bojovat proti chřipce a nachlazení. Jablíčka posilují i svaly a nervovou soustavu a působí proti nervozitě a nespavosti.

 

Jablka obsahují:

  • Vitamin a
  • Vitaminy skupiny B
  • Vitamin C
  • Vitamin E
  • Draslík
  • Hořčík
  • Vápník
  • Zinek
  • Měď
  • Mangan
  • Fosfor
  • Sodík
  • Vlákninu

 

Jablka bychom měli skladovat v chladné místnosti nebo v lednici. Když je necháme v teple, začnou rychle ztrácet na hodnotě. Čerstvé jablko je ideální svačinkou pro děti i dospělé. Můžeme ho přidat do salátu i z něj něco dobrého upéct. Jablka můžeme i kompotovat, sušit, vyrobit z něj přesnídávku nebo jablečný ocet. Ten se vyrábí z kvašených jablek a má téměř zázračné účinky. Pomáhá udržet naše tělo zdravé, a pokud už onemocníme, slouží jako přírodní lék. Je skvělý i při revmatismu, prochladnutí, celkovém vyčerpání a bolestech hlavy a krku. Jablečný ocet jednoduše naředíme, a buď ho pijeme rovnou, nebo přidáváme do salátů.

 

Comments are closed.

Přihlášení / Registrace
OK 365 – Internetový magazín
Rubriky
Archiv