Koprové recepty
Okurkový salát s koprem
Suroviny:
1 okurka
2 rajčata
500 g zakysané smetany
1 malý cibule
2 lžíce octa
2 lžíce plnotučné hořčice
Sůl
Pepř
2 lžíce oleje
Snítka bazalky
Svazek kopru
Špetka cukru
Postup:
Okurku omyjeme, oloupeme a nakrájíme podélně. Odstraníme lžičkou jádra a krájíme na tenké plátky nebo nastrouháme na hrubém struhadle. Rajčata spaříme a oloupeme. Poté je rozkrojíme, odstraníme z nich semínka a krájíme na drobné kousky. Cibuli oloupeme a posekáme najemno. Pokrájenou zeleninu osolíme a necháme odležet asi hodinu. Na zálivku si připravíme olej, ocet, hořčici a smetanu. Bazalku nakrájíme nadrobno a přidáme do zálivky. Osolíme, opepříme a osladíme. Omytý kopr natrháme na malé kousky. Okurky necháme okapat a potom ji promícháme s rajčaty, cibulí, zálivkou a koprem.
Losos s koprem
Suroviny:
4 filety z lososa
3 lžíce čerstvého nasekaného kopru
5 stroužků česneku
2 lžíce medu
Zeleninový vývar
7 lžic másla
2 lžíce hladké mouky
Sůl
Pepř
Postup:
Jako první předehřejeme troubu na 250 stupňů Celsia. Jednotlivé filety lososa osolíme a opepříme. Posypeme koprem a poklademe na ně hoblinky másla. Pečeme v troubě asi 10 až 15 minut. Mezitím si na pánvi rozpustíme zbylé máslo a krátce na něm orestujeme česnek, zasypeme moukou a po zasmahnutí přidáme vývar a med. Prošleháme, dokud omáčka nemá správnou konzistenci. Podle chuti osolíme. Lososa podáváme přelitého medovou omáčkou.
Koprová omáčka – základní recept
Suroviny:
500 ml vody
600 ml mléka
400 ml smetany (nízkotučné)
100 g másla
4 lžíce hladké mouky
Svazek kopru
5 lžic cukru
1 lžíce octa
2 lžičky soli
7 vajec uvařených natvrdo
Postup:
Máslo rozpustíme v hrnci a přisypeme hladkou mouku a chvíli restujeme. Za stálého míchání přilijeme teplou vodu, mléko, osolíme a vaříme asi 10 minut. Poté přidáme kopr a znovu povaříme. Poté přidáme cukr, ocet a smetanu. Jakmile se nám omáčka začne vařit, vypneme plotýnku. Kdyby byla omáčka moc řídká, můžeme přidat mléko rozmíchané s moukou.
Koprová polévka
Suroviny:
0,5 kg brambor
0,5 l mléka
0,5 l zakysané smetany
1 lžíce másla
4 vejce uvařená natvrdo
Svazek kopru
Polévkové koření
Špetka cukru
Sůl
Pepř
Postup:
Brambory oloupeme a uvaříme ve slané vodě doměkka. Scedíme je, přidáme lžíci másla a pořádně v hrnci rozšťoucháme. Zalijeme mlékem, zakysanou smetanou, promícháme a prohřejeme téměř k bodu varu. Přidáme nasekaný kopr, cukr, polévkové koření, osolíme a opepříme. Případně můžeme přidat trochu octa. Vařená vejce nakrájíme na měsíčky. Při servírování poklademe polévku vejci a snítkou čerstvého kopru.