Koprové recepty

Okurkový salát s koprem

Suroviny:

1 okurka

2 rajčata

500 g zakysané smetany

1 malý cibule

2 lžíce octa

2 lžíce plnotučné hořčice

Sůl

Pepř

2 lžíce oleje

Snítka bazalky

Svazek kopru

Špetka cukru

 

Postup:

Okurku omyjeme, oloupeme a nakrájíme podélně. Odstraníme lžičkou jádra a krájíme na tenké plátky nebo nastrouháme na hrubém struhadle. Rajčata spaříme a oloupeme. Poté je rozkrojíme, odstraníme z nich semínka a krájíme na drobné kousky. Cibuli oloupeme a posekáme najemno. Pokrájenou zeleninu osolíme a necháme odležet asi hodinu. Na zálivku si připravíme olej, ocet, hořčici a smetanu. Bazalku nakrájíme nadrobno a přidáme do zálivky. Osolíme, opepříme a osladíme. Omytý kopr natrháme na malé kousky. Okurky necháme okapat a potom ji promícháme s rajčaty, cibulí, zálivkou a koprem.

 

Losos s koprem

Suroviny:

4 filety z lososa

3 lžíce čerstvého nasekaného kopru

5 stroužků česneku

2 lžíce medu

Zeleninový vývar

7 lžic másla

2 lžíce hladké mouky

Sůl

Pepř

 

Postup:

Jako první předehřejeme troubu na 250 stupňů Celsia. Jednotlivé filety lososa osolíme a opepříme. Posypeme koprem a poklademe na ně hoblinky másla. Pečeme v troubě asi 10 až 15 minut. Mezitím si na pánvi rozpustíme zbylé máslo a krátce na něm orestujeme česnek, zasypeme moukou a po zasmahnutí přidáme vývar a med. Prošleháme, dokud omáčka nemá správnou konzistenci. Podle chuti osolíme. Lososa podáváme přelitého medovou omáčkou.

 

Koprová omáčka – základní recept

Suroviny:

500 ml vody

600 ml mléka

400 ml smetany (nízkotučné)

100 g másla

4 lžíce hladké mouky

Svazek kopru

5 lžic cukru

1 lžíce octa

2 lžičky soli

7 vajec uvařených natvrdo

 

Postup:

Máslo rozpustíme v hrnci a přisypeme hladkou mouku a chvíli restujeme. Za stálého míchání přilijeme teplou vodu, mléko, osolíme a vaříme asi 10 minut. Poté přidáme kopr a znovu povaříme. Poté přidáme cukr, ocet a smetanu. Jakmile se nám omáčka začne vařit, vypneme plotýnku. Kdyby byla omáčka moc řídká, můžeme přidat mléko rozmíchané s moukou.

 

Koprová polévka

Suroviny:

0,5 kg brambor

0,5 l mléka

0,5 l zakysané smetany

1 lžíce másla

4 vejce uvařená natvrdo

Svazek kopru

Polévkové koření

Špetka cukru

Sůl

Pepř

 

Postup:

Brambory oloupeme a uvaříme ve slané vodě doměkka. Scedíme je, přidáme lžíci másla a pořádně v hrnci rozšťoucháme. Zalijeme mlékem, zakysanou smetanou, promícháme a prohřejeme téměř k bodu varu. Přidáme nasekaný kopr, cukr, polévkové koření, osolíme a opepříme. Případně můžeme přidat trochu octa. Vařená vejce nakrájíme na měsíčky. Při servírování poklademe polévku vejci a snítkou čerstvého kopru.

Comments are closed.

Přihlášení / Registrace
OK 365 – Internetový magazín
Rubriky
Archiv