Mrkev – recepty

Dušená mrkev na kari

Ingredience:

0,5 kg mrkve

Citrónová šťáva

0,5 l vody

50 g másla

100 g mraženého hrášku

1 masox

1 cibule

1 lžíce kari

Špetka kmínu

Sůl

Pepř

4 lžíce hladké mouky

 

Postup:

V hrnci zpěníme máslo, na kterém orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli. Zaprášíme moukou a vytvoříme tak jíšku. Postupně pak přidáváme nastrouhanou mrkev a celé neustále promícháváme. Zalijeme vodou a necháme ji, aby se začala vařit. Přidáme masox, kari, sůl a kmín. Dusíme pod pokličkou cca půl hodiny. Během toho nezapomeneme mrkev občas promíchat, aby se zespodu nepřipalovala. Nakonec dochutíme citrónovou šťávou či jiným oblíbeným kořením. Hrášek do mrkve přidáme až těsně před koncem. Jakmile je hrášek měkký, mrkev je hotová.

 

Nakládaná mrkev

Ingredience:

500 g mrkve

2 lžíce strouhaného zázvoru

2 stroužky česneku

2 lžíce sójové omáčky

Olej

Bramborový škrob

 

Postup:

Mrkev očistíme a krátce povaříme v osolené vodě. Poté nakrájíme na menší kousky. Nejprve si očištěnou mrkev krátce povaříme v osolené vodě, scedíme a pokrájíme na požadovanou velikost. Mrkev nakládáme do sójové omáčky, zázvoru a česneku. Na oleji pak mrkev společně s trochou vody dusíme doměkka. Nakládaná mrkev je výborná jako hlavní chod i jako příloha k masům.

 

Indická mrkev

Ingredience:

300 g mrkve

5 lžic zakysané smetany

Sůl

Pepř

2 lžičky kari

Trocha tuku

 

Postup:

Mrkev nastrouháme nahrubo a podusíme na tuku. Přidáme kari, sůl, pepř, trochu vody a dusíme do změknutí. Vmícháme smetanu a už jen krátce prohřejeme. Výborné s rýží, pečivem nebo špagetami.

 

Kořeněná mrkev

Ingredience:

6 mrkví

2 stroužky česneku

Olivový olej

Sůl

Pepř

Kmín

Chilli

Zázvor

Citrónová šťáva

Voda

 

Postup:

Na pánvi rozehřejeme olivový olej, přidáme zázvor, česnek a chilli. Restujeme velmi krátce a pak kmín a mrkev nakrájenou na tenké plátky. Promícháme, osolíme a podlijeme trochou vody. Pod pokličkou dusíme asi 15 minut. Pokud se nám voda rychle vyvaří, můžeme postupně trochu vody přidávat. Mrkev by se neměla úplně rozvařit, ale naopak zůstat tzv. „na skus“. Nakonec přidáme k mrkvi citrónovou šťávu dle chuti.

 

Celozrnné řezy s mrkví

Ingredience:

3 lžíce mrkvové šťávy

2 lžíce pomerančového džusu

200 g celozrnné mouky

100 g strouhané mrkve

Kůra z jednoho citrónu

3 lžíce margarínu

3 lžíce cukru krupice

3 lžíce rozinek

1 lžička skořice

1 lžička prdopeče

½ šálku sekaných mandlí

 

Postup:

Smícháme mouku, prášek do pečiva a skořici. Do směsi přidáme margarín a dohladka vymícháme. Přidáme mandle, cukr a mrkev. Zamícháme. V malé misce smícháme citronovou šťávu a pomerančový džus. Citronovo-pomerančovou šťávu vlijeme do těsta, přidáme rozinky a dobře promícháme. Je-li těsto příliš tuhé, přidáme trochu vody. Pečeme na menším plechu při 170 °C asi 30 minut.

 

Mrkvové kuličky

Ingredience:

150 g jemně nastrouhané mrkve

150 g třtinového cukru

Citrónová šťáva

Citrónová kůra

 

Postup:

Nastrouhanou mrkev, cukr, šťávu a strouhanou kůru z půlky citronu za stálého míchání vaříme do zhoustnutí. Necháme vychladnout a děláme kuličky s průměrem 2 cm, obalujeme je v krystalovém cukru a vkládáme do papírových košíčků.

 

 

Comments are closed.

Přihlášení / Registrace
OK 365 – Internetový magazín
Rubriky
Archiv