Mrkev – recepty
Dušená mrkev na kari
Ingredience:
0,5 kg mrkve
Citrónová šťáva
0,5 l vody
50 g másla
100 g mraženého hrášku
1 masox
1 cibule
1 lžíce kari
Špetka kmínu
Sůl
Pepř
4 lžíce hladké mouky
Postup:
V hrnci zpěníme máslo, na kterém orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli. Zaprášíme moukou a vytvoříme tak jíšku. Postupně pak přidáváme nastrouhanou mrkev a celé neustále promícháváme. Zalijeme vodou a necháme ji, aby se začala vařit. Přidáme masox, kari, sůl a kmín. Dusíme pod pokličkou cca půl hodiny. Během toho nezapomeneme mrkev občas promíchat, aby se zespodu nepřipalovala. Nakonec dochutíme citrónovou šťávou či jiným oblíbeným kořením. Hrášek do mrkve přidáme až těsně před koncem. Jakmile je hrášek měkký, mrkev je hotová.
Nakládaná mrkev
Ingredience:
500 g mrkve
2 lžíce strouhaného zázvoru
2 stroužky česneku
2 lžíce sójové omáčky
Olej
Bramborový škrob
Postup:
Mrkev očistíme a krátce povaříme v osolené vodě. Poté nakrájíme na menší kousky. Nejprve si očištěnou mrkev krátce povaříme v osolené vodě, scedíme a pokrájíme na požadovanou velikost. Mrkev nakládáme do sójové omáčky, zázvoru a česneku. Na oleji pak mrkev společně s trochou vody dusíme doměkka. Nakládaná mrkev je výborná jako hlavní chod i jako příloha k masům.
Indická mrkev
Ingredience:
300 g mrkve
5 lžic zakysané smetany
Sůl
Pepř
2 lžičky kari
Trocha tuku
Postup:
Mrkev nastrouháme nahrubo a podusíme na tuku. Přidáme kari, sůl, pepř, trochu vody a dusíme do změknutí. Vmícháme smetanu a už jen krátce prohřejeme. Výborné s rýží, pečivem nebo špagetami.
Kořeněná mrkev
Ingredience:
6 mrkví
2 stroužky česneku
Olivový olej
Sůl
Pepř
Kmín
Chilli
Zázvor
Citrónová šťáva
Voda
Postup:
Na pánvi rozehřejeme olivový olej, přidáme zázvor, česnek a chilli. Restujeme velmi krátce a pak kmín a mrkev nakrájenou na tenké plátky. Promícháme, osolíme a podlijeme trochou vody. Pod pokličkou dusíme asi 15 minut. Pokud se nám voda rychle vyvaří, můžeme postupně trochu vody přidávat. Mrkev by se neměla úplně rozvařit, ale naopak zůstat tzv. „na skus“. Nakonec přidáme k mrkvi citrónovou šťávu dle chuti.
Celozrnné řezy s mrkví
Ingredience:
3 lžíce mrkvové šťávy
2 lžíce pomerančového džusu
200 g celozrnné mouky
100 g strouhané mrkve
Kůra z jednoho citrónu
3 lžíce margarínu
3 lžíce cukru krupice
3 lžíce rozinek
1 lžička skořice
1 lžička prdopeče
½ šálku sekaných mandlí
Postup:
Smícháme mouku, prášek do pečiva a skořici. Do směsi přidáme margarín a dohladka vymícháme. Přidáme mandle, cukr a mrkev. Zamícháme. V malé misce smícháme citronovou šťávu a pomerančový džus. Citronovo-pomerančovou šťávu vlijeme do těsta, přidáme rozinky a dobře promícháme. Je-li těsto příliš tuhé, přidáme trochu vody. Pečeme na menším plechu při 170 °C asi 30 minut.
Mrkvové kuličky
Ingredience:
150 g jemně nastrouhané mrkve
150 g třtinového cukru
Citrónová šťáva
Citrónová kůra
Postup:
Nastrouhanou mrkev, cukr, šťávu a strouhanou kůru z půlky citronu za stálého míchání vaříme do zhoustnutí. Necháme vychladnout a děláme kuličky s průměrem 2 cm, obalujeme je v krystalovém cukru a vkládáme do papírových košíčků.