Fazole -. recepty
Fazole byli součástí stravy již v dávnověku. Na přelomu dvanáctého a třináctého století dokonce zjistili, jak blahodárný vliv na žaludek fazole mají. Za dob Kryštofa Kolumba byly fazole společně s kukuřicí a paprikami základem stravy domorodých Američanů. Jakmile se dostaly fazole do Španělska, ihned si mezi tamními obyvateli získali velkou oblibu. Většina druhů fazolí, které se dnes pěstují, pochází právě z Ameriky.
Fazole mají obrovský sytící účinek a dokážou zasytit stejně dobře jako masitá strava. Fazole mají navíc léčivé účinky a tak se vyplatí jíst je pravidelně. Pokud si budete fazole často dopřávat, rapidně snížíte šanci, že dostanete infarkt. Fazole jsou důležité pro zdravou pokožku a krásné vlasy a nehty. V této luštěnině se nachází vysoké množství bílkovin, což ocení zejména sportovci. Dobrou zprávou je, že proteiny ve fazolích jsou dobře stravitelné. Fazole jsou bohaté i na rostlinnou vlákninu, která funguje jako kartáč na střeva. Ze začátku vás mohou fazole nadýmat, ale pokud vydržíte a budete je jíst pravidelně, vaše zažívání si zvykne, protože se vám ve střevech vytvoří speciální enzym, který fazole tráví. Fazole navíc snižují riziko zácpy, upravují trávení a snižují hladinu cholesterolu i cukru v krvi. Zpozornět by měly i těhotné, protože se ve fazolích nachází výrazně velké množství kyseliny listové. Také je v nich hodně železa, což ocení lidé trpící chudokrevností.
Farmářské fazole
Ingredience:
1 konzerva bílých fazolí
1 cibule
150 g mražené zeleninové směsi (kukuřice, mrkev, hrášek)
200 g slaniny
100 g moravského uzeného
2 lžíce kečupu
1 lžíce sušených nakrájených feferonek
Sůl
Pepř
1 lžička bramborového škrobu
Postup:
Slaninu i moravské uzené nakrájíme na kostičky a necháme osmahnout na pánvi. Poté přidáme cibuli nakrájenou nadrobno a necháme ji zesklovatět. Přidáme také zeleninu a feferonky. Vše dobře promícháme a přidáme kečup a fazole. Škrob rozpustíme ve vodě a po chvíli přidáme do směsi. Vše řádně promícháme, dochutíme solí a pepřem. Podáváme s čerstvým pečivem.
Extra sytá polévka
Ingredience:
400 ml červených fazolí z konzervy
400 g čerstvého zelí nakrájeného na nudličky
300 g mletého hovězího masa
500 ml vody
500 ml nakrájených rajčat z konzervy
2 lžíce oleje
1 cibule nakrájena nadrobno
4x masox
Kmín
Sůl
Černý pepř
Postup:
Na pánvi zahřejeme olej, na kterém orestujeme mleté hovězí maso i s cibulí. Maso vložíme do pomalého hrnce spolu s fazolemi, zelím, rajčaty, bujonem, vodou, solí, pepřem a kmínem. Promícháme, přikryjeme pokličkou a vaříme na HIGH 4 hodiny nebo na LOW 6 – 8 hodin. Občas promícháme.