Paprika a její výživové hodnoty

Papriky patří mezi nejstarší šlechtěné plodiny na americkém kontinentu. Jejich původ bychom mohli hledat v tropické oblasti Ameriky. Do Evropy se papriky dostaly díky Kolumbovi. Ten je pak přivezl i do Asie, kde si je také velice oblíbili.

 

Paprik existuje mnoho různých druhů, které se liší svou velikostí, tvarem, barvou i chutí. U nás můžeme narazit nejčastěji na sladké papriky ve tvaru zvonu, pálivé špičaté papriky a také oblíbené pálivé chilli papričky. Veškeré odrůdy paprik obsahují látku kapsaicin, která je zdrojem pálivosti. Nejpálivější jsou papričky Naga, které jsou dokonce 30x pálivější než tabasco. Kapsaicin je látka alkaloidního původu, která má významný antimikrobiální a antiplísňový účinek. V trávicím traktu působí jako účinná dezinfekce. Kapsaicin navíc podporuje cirkulaci krve a pomáhá vylučování žaludečních šťáv. Paprika obsahuje až 90 % vody a má velmi málo sacharidů a kyselin. Má málo energie, ale zato spoustu vlákniny. Pro výživu člověka má velký význam podíl vitaminů a minerálů. Z minerálních látek má největší zastoupení draslík, hořčík, měď, zinek, jód a fosfor. Všechny tyto minerály mají vliv na odolnost cév a správný metabolismus. Měď a zinek pomáhají při dýchání, syntéze bílkovin a podporují činnost svalů. Jód má zase význam pro produkci hormonu štítné žlázy. Co se týče vitaminů, můžeme v paprice najít hlavně vitamin C a karotenoidy. Paprika obsahuje nejvíce céčka ze všech známých druhů zelenin.
Mezi nejoblíbenější papriky u nás patří zvonovité papriky, které lze sehnat v různých barvách (zelená, žlutá, oranžová, červená nebo žíhaná). Největším dodavatelem paprik je Holandsko a Španělsko. Vyváží je ale také Egypt, Maroko a Izrael. Další skupinou paprik jsou papriky Corno di Toro a kapie. Jsou to červené, bílé nebo světle zelené špičaté plody, které nejsou moc pálivé. Dají se pěstovat i v našich podmínkách a dozrávají od července do října. V supermarketech je můžeme zakoupit po celý rok. Dovážejí se k nám z Řecka, Maďarska, Maroka a Španělska. Mezi nejznámější druhy pálivých papriček patří Jalapeňo, Habanero, Tabasco, Feferony a Naga. Všechny se k nám dováží ze zámoří a Maďarska. I u nás se ale některé z těchto skvostů produkují.

 

Papriky mají v naší kuchyni široké využití. Můžeme je přidávat do zeleninových a masových směsí, udělat z nich výborný salát, konzervovat je, nakládat i sušit. Kromě gastronomie se používají díky své pálivosti i jako prostředek osobní ochrany (do paprikového spreje). Při výběru paprik dbejte na to, aby byly pevné a hladké. Jedině tak vám vydrží dostatečně dlouho.

Comments are closed.

Přihlášení / Registrace
OK 365 – Internetový magazín
Rubriky
Archiv