Cukety pro vaše zdraví
Dáváte si rádi v létě cukety? Jestliže si cukety pravidelně dopřáváte, neplesají jen vaše chuťové pohárky, ale radost má i vaše tělo. Cuketa, i když se to na první pohled nemusí zdát, obsahuje spoustu cenných látek.
Cuketa je u nás běžně pěstovaná. Není vůbec náročná na pěstování a navíc je u nás velice oblíbená. Její popularita navíc stále stoupá. V kuchyni má široké uplatnění (můžeme z ní ukuchtit nejen klasická slaná jídla, ale také buchty nebo koláče). Ať už si dáme z cukety cokoliv, jedno je jasné, prospějeme tím svému zdraví.
Cuketu můžeme během celého roku sehnat v každém supermarketu. Avšak pěstování vlastních cuket se nám mnohonásobně vyplatí. Cuketu nepotřebují žádné speciální podmínky. Mají rády zeminu bohatou na živiny, dostatek vláhy a slunce. Z jedné jediné rostliny můžeme za rok sklidit několik kilo plodů. Rostlina plodí během celého léta. Mladé cuketky mají výraznější chuť a často i vyšší obsah vitaminů a minerálů. Můžete je navíc konzumovat i se slupkou. Starší plody jsou velké, ale častěji se stává, že tvrdnou a hůře se tráví. Určitě je třeba je oloupat.
Cukety obsahují skutečně velké množství látek důležitých pro náš organismus. Až 90% obsahu je tvořeno vodou. Velký podíl zaujímá také vlákniny. V cuketách ale samozřejmě najdeme také vitaminy a minerály. Jedná se hlavně o karoteny, které jsou důležité pro zdravé sliznice a oči. Vitamin A je důležitý pro látkovou výměnu v buňkách a je potřebný pro správné vstřebávání důležitých látek v těle. Má ale prospěšný vliv i na naši tělesnou a duševní vitalitu. Jelikož je vitamin A rozpustný v tucích, je třeba cuketu konzumovat vždy s alespoň trochou oleje (nejlepší volbou je olej olivový). Ve slupce cukety se nachází také vitamin E. Cuketa celá dále obsahuje vitaminy skupiny B, fosfor, draslík, zinek, měď a železo.
Rádi byste něco málo zhubli? Cuketa vám v tomto směru může pomoct. Cukety jsou nízkokalorickou zeleninou, která naopak obsahuje mnoho důležitých látek pro naše tělo. Cukety určitě můžeme jíst na denní bázi. Lze je upravovat na tisíc způsobů, takže se nemusíme bát stereotypu. Plody tykve nám navíc mohou vyčistit tělo. Draslík pomáhá vylučovat nadbytečnou vodu a odplavuje toxiny. Také podporuje činnost ledvin. Proto jsou cukety vhodné pro lidi trpící na cukrovku, dnu, revma, otoky končetin atd. Díky vláknině mají cukety čistící účinky. Odstraňuje totiž střevní stěny od usazenin a tím zlepšují střevní průchodnost. Již zmíněný vitamin A pak pomáhá střevní sliznice udržet zdravé a odolné vůči infekcím a zánětům.
Cuketa má v kuchyni široké uplatnění. Můžeme ji zasyrova přidat do salátu, zapékat ji, dusit, smažit v těstíčku nebo přidat jako přílohu k masu. Z cukety se dělají výborné pomazánky, polévky i omáčky. Dokonce ji lze i nakládat podobně jako houby nebo okurky.