Třešně – sladké recepty

Flambované třešně

Suroviny:

225 g zmrazených třešní bez pecek

4 lžíce cukru krupice

4 lžíce třešňového likéru

½ lžičky maranty třtinové

500 ml vanilkové zmrzliny

 

Postup:

Třešně, cukr a 125 ml vody dejte do středně velké pánve. Pokud flambování raději vynecháte, přidejte likér rovnou do pánve. Za občasného míchání vařte při mírné teplotě 6 – 7 minut, až se cukr rozpustí a třešně rozmrznou. Při střední teplotě přiveďte k varu a vařte 5 minut, dokud se obsah nezredukuje zhruba na polovinu.

Mezitím v malé misce rozmixujte marantu a 1 čajovou lžičku studené vody a odložte stranou. Vyndejte zmrzlinu z mrazáku a nechte ji stát při pokojové teplotě, až se trochu povolí.

Snižte teplotu a k třešním přidejte marantu. Vařte za občasného míchání 1 – 2 minuty, až směs zhoustne. Potom odstavte pánev z ohně.

Na flambování nalijte do malého rendlíku likér, při střední teplotě ho ohřejte, potom ho opatrně zapalte a přelijte jím třešně. Lijte směrem od sebe. Nechte alkohol vyhořet až plamen zhasne. Ihned podávejte se zmrzlinou.

 

Třešňové žaluzie

Suroviny:

Hladká mouka na vyválení

2 pláty listového těsta, celkem asi 375 g

1 našlehané vejce

400 g scezených konzervovaných třešní, šťávu uchovejte

Šlehačka

 

Postup:

Troubu předehřejte na 220 stupňů a dva plechy vyložte pečícím papírem. Moukou zlehka poprašte pracovní desku a vyválejte těsto zhruba na polovinu původní tloušťky. Vykrájejte 8 obdélníků, každý asi 10×8 cm.

Čtyři díly těsta položte na pečící plech, okraje potřete vejcem a uprostřed každého obdélníku rozložte 6 třešní. Do zbylých obdélníků těsta udělejte 3 – 4 vertikální zářezy tak, abyste neporušili okraje, a potom je položte přes třešně. Okraje stlačte k sobě a potom potřete povrch vejcem. Pečte 15 minut, až vyběhnou, budou zlatavé a křupavé.

Mezitím dejte odloženou šťávu do rendlíku a při vysoké teplotě přiveďte k varu. Vařte 5 – 6 minut, až zhoustne natolik, že bude ulpívat na zadní stěně lžíce. Odstavte a vmíchejte všechny zbylé třešně. Žaluzie podávejte se šlehačkou a třešňovým sirupem zvlášť.

 

Třešňový clafoutis

Suroviny:

Slunečnicový olej, na vymazání

175 g čerstvých nebo zmrazených třešní, bez pecek, plus 4 čerstvé třešně se stopkou na ozdobu

40 g hladké mouky

2 lžíce cukru krupice

2 vejce

125 ml mléka

1 lžička moučkového cukru na posypání

Smetana (není nutné)

 

Postup:

Troubu předehřejte na 200 stupňů s plechem uvnitř. Čtyři 200 ml kokotky vymažte olejem a rozdělte do nich třešně.

Mouku, krupicový cukr, vejce a mléko dejte do robotu a mixujte 1 – 2 minuty dohladka. Potom těsto opatrně nalijte na třešně a chcete-li, zlehka vmáčkněte doprostřed po jedné třešni se stopkou. Pečte na předehřátém plechu 20 minut, až těsto vyběhne a zezlátne.

Poprašte moučkovým cukrem, pokapte smetanou a podávejte teplé.

Comments are closed.

Přihlášení / Registrace
OK 365 – Internetový magazín
Rubriky
Archiv