Čekanka
Čekanka patří mezi listovou dvouletou zeleninu. V prvním roce vytváří řepovitý kořen a listovou růžici. Čekanka se pěstuje pro čekankové puky, které jsou vyloženou lahůdkou a používají se jako přísada do zeleninových salátů. Čekanku je ale možné také tepelně upravovat, jako jiné druhy zeleniny.
Pěstování čekanky je stejně jako pěstování chřestu velmi náročné. Vzhledem ke svojí náročnosti u nás není pěstování čekanky za účelem sklizně puků, stejně tak jako pěstování chřestu, příliš rozšířené. Za největšího pěstitele čekankových puků je hned vedle Belgie považována Francie. Čekanka je bohatá na vitamíny a minerály, zejména na kyselinu listovou, vitamíny A a K a vlákninu.
Druhy čekanky:
- Čekanka kadeřavá (Frisée) – má jemně kadeřavé zelené listy
- Čekanka obecná – klasické zeleno bílé puky
- Čekanka salátová červenolistá (Radicchio) – původ má v Itálii, tvoří křehké, ale pevné listy tmavěčervené barvy s výrazným žebrováním
- Čekanka hlávková – tvoří hlávky
- Čekanka obecná listová
- Bílá belgická čekanka – má nasládle hořkou chuť a pevné žlutobílé křehké listy
Zapečená čekanka se sýrem
Ingredience:
3 ks taveného sýra
4 ks čekanky
400 g strouhaného eidamu
Bešamelová omáčka
Sůl šunka
Koření dle chuti
Postup:
Do osolené vroucí vody dáme vařit očištěné hlávky čekanky. Vaříme asi 5 minut a potom je necháme okapat. Zapékací misku vymažeme máslem, každou čekanku osolíme, okořeníme a zabalíme do plátku šunky, klademe je vedle sebe do misky. Připravíme si bešamelovou omáčku, do které dáme roztavit sýry. Pokud vám omáčka udělá hrudky, klidně ji rozmixujte. Omáčka by měla být, hustá a jemná. Omáčku vlijeme na čekanky a dáme zapéci do trouby asi na 30 minut. Pečeme, dokud nám povrch nezezlátne. Podáváme s rozpečenými bagetami.
Čekankový salát s jogurtem
Ingredience:
2 čekanky
2 lžíce bílého jogurtu
2 rajčata
Nasekaná petrželka
1 lžička olivového oleje
Postup:
Čekankové puky očistíme a nakrájíme na tenká kolečka. Rajče omyjeme, zbavíme stopky a nakrájíme na plátky. Připravíme si i čerstvou petrželku, kterou najemno nasekáme.
Vše spolu v míse promícháme, trochu osolíme a přidáme lžíci bílého jogurtu, zakápneme i trochou oleje.
Čekankový salát necháme před podáváním vychladit.