Recepty z jablek

Jablečná přesnídávka

Ingredience:

5 kg jablek

cukr

vanilkový pudinkový prášek

voda

 

Postup:

Jablka oloupeme a vykrájíme jadřince. Poté je vložíme do velkého hrnce a přilijeme vodu tak, aby byly na dně asi tak 4 cm vody. Vody nesmí být příliš, protože pak by byla přesnídávka příliš řídká. Jablka dáme vařit a dusíme je, dokud nezměknou. Jakmile jsou jablka měkká, ponorným mixérem je rozmixujeme a vzniklou kaši osladíme. V hrnku ve trošce vody rozmícháme pudink a nalijeme do rozmixovaných jablek. Dáme na plotnu a vaříme do zhoustnutí. Jablečnou přesnídávku nalijeme do skleniček a asi 20 minut sterilujeme.

 

Jablečný koláč

Ingredience:

1 kg jablek

skořice dle potřeby

na těsto:

3 vejce

180 g hladké mouky

1 citron

1,5 dl mléka

1 hrst sekaných ořechů

120 g cukru

1 ks vanilkového cukru

1 hrst rozinek

6 lžic rozpuštěného másla

1 lžička prášku do pečiva

 

Postup:

Dortovou formu vymastíme máslem. Citron omyjeme a kůru z něj nastrouháme. Rozinky spaříme a necháme je okapat. Jablka očistíme a nakrájíme je na plátky. Ty rozprostřeme do vymaštěné formy a posypeme skořicí nebo skořicovým cukrem.

Vejce rozklepneme a utřeme s cukrem a máslem. Přidáme rozinky, mleté ořechy, citrónovou kůru, mouku s kypřícím práškem a zředíme mlékem. Těsto by mělo mít konzistenci podobnou těstíčku na palačinky. Těstem zalijeme jablka ve formě a pečeme ve středně předehřáté troubě asi 30 minut. Upečený koláč vyklopíme dnem vzhůru, pocukrujeme a podáváme. Nejlepší je vlažný.

 

Smažená jablka

Ingredience:

200 g hladké mouky

450 ml mléka

4 vejce

5 lžic cukru

sůl

8 velkých jablek

tuk na smažení

2 lžičky skořice

 

Postup:

Mouku rozmícháme v míse s mlékem, přidáme vejce, 1/2 lžíce cukru, špetku soli a vypracujeme řídké hladké těsto. Jablka oloupeme a odstraníme z nich jádřince. Plody nakrájíme na kolečka silná zhruba 1 cm a posypeme 2 lžícemi cukru. Kolečka jablek postupně obalujeme v těstě a smažíme na rozehřátém tuku po obou stranách dozlatova. Jablka by měla být měkká. Tvrdší druhy zvolna smažíme na mírném ohni o něco déle. Skořici promísíme se zbylým cukrem a smažená jablka směsí posypeme. Podáváme ještě teplé.

 

Jablečné palačinky

Ingredience:

200 g polohrubé mouky

250 g jablek

2 vejce

4 dl mléka

1 lžíce moučkového cukru

Špetka soli

mletá skořice

citrónová šťáva

práškový cukr na posypání

tuk na pečení

 

Postup:

Z uvedených přísad zhotovíme hladké palačinkové těsto, do kterého přidáme trochu mleté skořice a jablka zbavená jádřinců nastrouhaná na hrubším struhadle. Na rozehřátém tuku upečeme trochu vyšší palačinky, které pokapeme citrónovou šťávou a posypeme cukrem.

Comments are closed.

Přihlášení / Registrace
OK 365 – Internetový magazín
Rubriky
Archiv