Recepty z jablek
Jablečná přesnídávka
Ingredience:
5 kg jablek
cukr
vanilkový pudinkový prášek
voda
Postup:
Jablka oloupeme a vykrájíme jadřince. Poté je vložíme do velkého hrnce a přilijeme vodu tak, aby byly na dně asi tak 4 cm vody. Vody nesmí být příliš, protože pak by byla přesnídávka příliš řídká. Jablka dáme vařit a dusíme je, dokud nezměknou. Jakmile jsou jablka měkká, ponorným mixérem je rozmixujeme a vzniklou kaši osladíme. V hrnku ve trošce vody rozmícháme pudink a nalijeme do rozmixovaných jablek. Dáme na plotnu a vaříme do zhoustnutí. Jablečnou přesnídávku nalijeme do skleniček a asi 20 minut sterilujeme.
Jablečný koláč
Ingredience:
1 kg jablek
skořice dle potřeby
na těsto:
3 vejce
180 g hladké mouky
1 citron
1,5 dl mléka
1 hrst sekaných ořechů
120 g cukru
1 ks vanilkového cukru
1 hrst rozinek
6 lžic rozpuštěného másla
1 lžička prášku do pečiva
Postup:
Dortovou formu vymastíme máslem. Citron omyjeme a kůru z něj nastrouháme. Rozinky spaříme a necháme je okapat. Jablka očistíme a nakrájíme je na plátky. Ty rozprostřeme do vymaštěné formy a posypeme skořicí nebo skořicovým cukrem.
Vejce rozklepneme a utřeme s cukrem a máslem. Přidáme rozinky, mleté ořechy, citrónovou kůru, mouku s kypřícím práškem a zředíme mlékem. Těsto by mělo mít konzistenci podobnou těstíčku na palačinky. Těstem zalijeme jablka ve formě a pečeme ve středně předehřáté troubě asi 30 minut. Upečený koláč vyklopíme dnem vzhůru, pocukrujeme a podáváme. Nejlepší je vlažný.
Smažená jablka
Ingredience:
200 g hladké mouky
450 ml mléka
4 vejce
5 lžic cukru
sůl
8 velkých jablek
tuk na smažení
2 lžičky skořice
Postup:
Mouku rozmícháme v míse s mlékem, přidáme vejce, 1/2 lžíce cukru, špetku soli a vypracujeme řídké hladké těsto. Jablka oloupeme a odstraníme z nich jádřince. Plody nakrájíme na kolečka silná zhruba 1 cm a posypeme 2 lžícemi cukru. Kolečka jablek postupně obalujeme v těstě a smažíme na rozehřátém tuku po obou stranách dozlatova. Jablka by měla být měkká. Tvrdší druhy zvolna smažíme na mírném ohni o něco déle. Skořici promísíme se zbylým cukrem a smažená jablka směsí posypeme. Podáváme ještě teplé.
Jablečné palačinky
Ingredience:
200 g polohrubé mouky
250 g jablek
2 vejce
4 dl mléka
1 lžíce moučkového cukru
Špetka soli
mletá skořice
citrónová šťáva
práškový cukr na posypání
tuk na pečení
Postup:
Z uvedených přísad zhotovíme hladké palačinkové těsto, do kterého přidáme trochu mleté skořice a jablka zbavená jádřinců nastrouhaná na hrubším struhadle. Na rozehřátém tuku upečeme trochu vyšší palačinky, které pokapeme citrónovou šťávou a posypeme cukrem.