Pórek – recepty

Brambory s pórkem

Ingredience:

1 kg vařených brambor

600 g pórku

2 lžíce oleje

1 lžička římského kmínu

1 lžička koriandru

Špetka chilli

Špetka skořice

Špetka kardamomu

5 lžic sekaných mandlí

sůl

300 ml smetany

trochu strouhané kůry neošetřeného citronu

 

Postup:

Pórek nejprve očistíme, podélně rozřízneme a nakrájíme na nudličky široké asi 1 cm. Brambory oloupeme a rozkrájíme na osminky. Na pánvi rozpálíme olej, na kterém opražíme kmín, chilli, koriandr, skořici, kardamon a mandle. Přidáme pórek, mírně jej osolíme a za stálého míchání opečeme. Přidáme brambory a osolíme. Přilijeme smetanu a ochutíme citronovou kůrou. Přikryjeme a dusíme na malém ohni zhruba 10 minut. Brambory s pórkem okamžité podáváme.

 

Pórková polévka s cizrnou

Ingredience

200 g cizrny

1 pórek

1 kostka bujonu

2 lžíce másla

mletý muškátový květ

pepř

sůl

asi 1 l vody

 

Postup:

Cizrnu dáme do misky, zalijeme vlažnou vodou tři cm nad zrnka a necháme nejlépe přes noc namočit. Ve stejné vodě ji druhý den uvaříme do měkka (asi 1 hodinu). Během vaření doléváme horkou vodu dle potřeby tak, aby byla cizrna stále ponořená.

Mezitím si pokrájíme celý pórek a v pánvi ho podusíme na másle necelých 5 minut.

Část uvařené cizrny (4 lžíce) odložíme stranou na ozdobení. Do vývaru ke zbylé cizrně přidáme udušený pórek, kostku bujonu a tyčovým mixerem vše rozmixujeme. Uvedeme znovu k varu, dochutíme solí, pepřem a muškátovým květem.

Vývarem nebo vodou doředíme na požadovanou konzistenci (řídký krém) a necháme krátce provařit.

Podáváme ozdobené odebranou uvařenou cizrnou.

 

Zapečený pórek se šunkou

Ingredience:

1 kg pórku

sůl

125 g šunky

6 lžic nízkotučného jogurtu

6 lžic zakysané smetany

bílý pepř

2 lžíce strouhaného tvrdého sýra (parmazán nebo ementál)

20 g margarínu na vymazání formy

 

Postup:

Pórek očistíme, omyjeme pod tekoucí vodou a nakrájíme na špalíčky dlouhé asi 10 cm. Uvaříme ve vroucí osolené vodě (asi 10 minut). Poté necháme dobře okapat.

Šunku nadrobno pokrájíme. Nízkotučný jogurt dohladka rozšleháme se zakysanou smetanou, podle chuti osolíme, opepříme a vmícháme sýr. Troubu předehřejeme na 220 °C.

Špalíčky pórku rozložíme do vymaštěné zapékací formy. Posypeme je kostičkami šunky a zalijeme sýrovým krémem. Formu dáme na prostřední příčku trouby a zapékáme asi 20 minut. Hotový pokrm můžeme posypat pokrájenou pažitkou.

Comments are closed.

Přihlášení / Registrace
OK 365 – Internetový magazín
Rubriky
Archiv