Recepty z kukuřice
Kukuřice rostoucí na polích vypadá jako vysoká tráva, která plodí zrna kukuřice. Tato zrvna vyrůstají na klasech, jež jsou pokryty listy a vlasovými třásněmi. Kukuřice má vysoký obsah škrobu a proto je příjemně nasládlá. To je jeden z důvodů, proč je kukuřice oblíbená u dětí i dospělých.
Pokud nemáte poblíž kukuřičné pole, kde byste si mohli kukuřici „ukrást“, nezbyde vám nic jiného než se pro ni vydat do obchodu. Kukuřici můžete sehnat jak čerstvou, tak i sterilovanou nebo mraženou. Kukuřici je dobré před podáváním povařit nebo lehce orestovat na pánvi. Kukuřice se hodí jako příloha k jídlu, do těstovinových salátů, rolád, různých směsí, do rizota, omelet i nádivek. Můžeme ji dát téměř do všech jídel. Výborný je povařený kukuřičný klas se solí a máslem.
Nejjednodušší recept na kukuřici
Ingredience:
2 kukuřičné klasy
Máslo
Sůl
Voda
Postup:
Do hrnce dáme kukuřičné klasy. Hrnec naplníme vodou tak, aby byly kukuřice celé potopené. Vodu osolíme, hrnec přiklopíme pokličkou a přivedeme k varu. Jakmile se voda začne vařit, pokličku sundáme a vaříme, dokud kukuřice nezměkne. Musíme dávat pozor, aby kukuřice byla po celou dobu potopená ve vodě. Celý proces trvá cca 20 minut. Jakmile se nám kukuřice uvaří, klasy vyndáme na talíř. Pokryjeme trochou másla a posolíme.
Kukuřice s fazolovými lusky a slaninou
Ingredience:
1 balení fazolových lusků
1 plechovka kukuřice
1 cibule
200 g anglické slaniny
Olej
Postup:
Cibuli i slaninu nakrájíme na kostičky. Cibuli necháme zesklovatět na oleji, přidáme slaninu a necháme opékat. Až se slanina opeče, přidáme lusky a kukuřici a počkáme dokud se vše neohřeje a nezměkne.
Mexická pánev
Ingredience:
250 g fazolí (nikoliv sterilovaných)
100 g sterilované kukuřice
1 velká cibule
1 lžíce oleje
300 g rajčatového protlaku
2 domácí klobásy
50 g slaniny
Trocha cukru
Sůl
Kmín
Sladká a pálivá paprika
Postup:
Fazole namočíme v malém množství vody (nejlépe přes noc). Aby se nám fazole lépe trávily, vodu slijeme. Do hrnce nalijeme vodu, ve které fazole uvaříme podle návodu na obalu.
Slaninu i cibuli nakrájíme najemno a společně opražíme. Přidáme uvařené fazole, kukuřici, klobásu a rajčatový protlak. Krátce společně povaříme a ochutíme kořením. Můžeme přidat i cukr nebo česnek – záleží na tom, jakou výslednou chuť chcete. Pokud se nám při vaření rychle odpařuje voda, můžeme ji postupně dolévat.
Mexická pánev výborně chutná s čerstvým pečivem, ale i s brambory.
Recept na zavařenou kukuřici
Ingredience:
1 kg kukuřice
1 cibule
30 g cukru kurpice
1 lžička vinného octa
Špetka černého pepře
Sůl
300 ml vody
Postup:
Nejprve očistíme kukuřici od slupky a klasy vaříme, dokud kukuřice nezměkne. Kukuřici necháme vychladit a mezitím v hrnci smícháme vodu s octem, cukrem a solí. Vše přivedeme k varu a přidáme i cibuli a pepř. Jakmile kukuřice vychladne, vyloupeme z ní zrníčka a ty vkládáme do zavařovacích sklenic, ty pak vrchovatě přelijeme připraveným vařícím lákem. Sklenice uzavřeme a podle běžného postupu zavaříme. Zavařené kukuřice skladujeme v chladné a tmavé místnosti.