Recepty ze zázvoru
Zázvor se používá k léčebným účelům už tisíce let. Má výborné zdravotní účinky na lidský organismus a zvláště v podzimních a zimních měsících se na něho můžeme spolehnout. Zázvor se užívá při nevolnostech, v těhotenství, k podpoře trávení k jako prevence proti chřipce. Pokud už jste ale nemocní, i tak vám přijde vhod. Dokonce se říká, že má zázvor afrodiziakální účinky. Jeho výrazná a štiplavá chuť i vůně dodávají typickou chuť různým omáčkám i nápojům.
Zázvorový kompot
Ingredience:
500 g zázvoru
350 ml vody
500 g cukru krystal
Postup:
Zázvor oloupeme a nakrájíme na stejně velké kousky o velikosti asi 2 cm. Necháme přes noc ležet v misce se studenou vodou. Druhý den dáme zázvor do hrnce se studenou vodou, přikryjeme a přivedeme k varu. Vodu slijeme a opakujeme proces. Vložíme do studené vody a přivedeme k varu. Tento proces opakujeme minimálně třikrát, dokud zázvor nezměkne. Poté vezmeme jiný hrnec, ve kterém smícháme vodu s cukrem a asi 20 minut vaříme, dokud nevznikne hustý sirup. Pak přidáme odkapaný zázvor, přivedeme znovu k varu a asi jednu minutu vaříme. V hrnci necháme vše vychladnout při pokojové teplotě. Zázvor i se sirupem vložíme do uzavíratelné sklenice, postavíme na víčko a necháme přes noc stát. Sklenici můžeme uchovávat ve spíži a po otevření v lednici, kde nám zázvor vydrží i několik měsíců.
Medový zázvor
Ingredience:
500 g zázvoru
2 citróny
2 limety
1 kg medu
Postup:
Zázvor oloupeme a omyjeme. Škrabkou ho pak naškrábeme na tenké proužky. Sušíme ho v sušičce na ovoce nebo v horkovzdušné troubě při 50 stupních Celsia. Zázvor by měl být proschlý, ale neměl by se lámat. Z citrónů a limetek odřízneme kúru, kterou následně očistíme od bílé dužiny. Kúru opět sušíme – buď na topení, nebo u kamen. Limetky a citróny nakrájíme na tenké plátky a usušíme v sušičce nebo v troubě. Usušené suroviny nandáme do zavařovacích sklenic a zalijeme medem. Po odležení med získá příjemnou zázvoro-citrusovou chuť a vůni.
Zázvorová pomazánka s pomerančem
Ingredience:
2 pomeranče
1 bílý jogurt
1 oddenek zázvoru
Med
Skořice
Postup:
Zázvor oloupeme a nastrouháme najemno. Pomeranč také oloupeme a nakrájíme ho na malé kostičky. Do misky vylijeme jogurt, přidáme pomeranč a zázvor a vše dochutíme skořicí a medem. Pomazánka je výborná pro děti i pro nemocné osoby. Dodá vitaminy, minerály a spoustu energie.