Co obsahují brambory
Brambory jsou neodmyslitelnou součástí našich jídelníčků teprve krátce, pokud to srovnáme například s jablky či cibulí. Brambory původně pochází z oblasti And a první lidé, kteří je začali kultivovat a využívat jako potravinu, byli jihoameričtí indiáni před 7 000 lety.
Během šestnáctého století se dostaly brambory z Ameriky do Evropy a zezačátku byly pěstovány jako okrasná rostlina. Až o 2 – 3 století později si našly uplatnění jako potraviny pro hospodářská zvířata i lidi. Brambory jsou v současné době neodmyslitelnou součástí naší stravy. Jsou pro nás, dá se říct, všední a mnoho z nás si život bez nich už ani neumí představit. Dají se připravit na mnoho způsobů – uvařit, rozmixovat na kaši, rozšťouchat s cibulkou, opéct, usmažit apod. Brambory nemají téměř žádné klimatické požadavky ani půdní podmínky a tak není nic těžkého je pěstovat. Pokud srovnáme konzumaci brambor po celém světě, najdeme značné rozdíly. My Češi patříme ke státům s nejvyšší spotřebou brambor. Průměrný Čech zkonzumuje za rok asi 70 kg brambor a bramborových výrobků.
Z pohledu živin jsou nejdůležitější látkou v bramborách sacharidy. Hlavní je obsah škrobu, ve 100 g brambor se nachází 15 – 17 g sacharidů. Většina těchto sacharidů je pro naše tělo dobře stravitelná. Určité množství ale nepodléhá rozkladu enzymů a člověk je tedy nestráví. Tomuto škrobu se říká rezistentní a má v těle podobnou úlohu jako vláknina. Neposkytne nám žádnou energii, ale je zdravý pro naše zažívání. Vláknina jako taková se v bramborách ale nachází také. Zhruba polovina veškeré vlákniny je ve slupce a proto je dobré, pokud můžeme, brambory před vařením neloupat. Nikdy nekonzumujte zelené brambory, které obsahují toxické glykoalkaloidy. Ty jsou pro nás velice nebezpečné. Může se to projevit průjmem, bolestí hlavy, křečemi až kómatem. V bramborách najdeme také určitý podíl bílkovin, zato tuky v nich téměř nenajdeme. Brambory vykazují vyrovnané spektrum aminokyselin, které jsou nutričně velice ceněné. Obsahují také hodně vitaminu C. Jeho hodnota ale klesá s dobou skladování. Nejvíce céčka obsahují logicky brambory rané. Nejšetrnější úpravou brambor pro zachování vitaminu C je vaření v páře a v mikrovlnné troubě. Brarmbory dále obsahují vitaminy skupiny B, kyselinu listovou, draslík a hořčík. Díky draslíku můžeme brambory konzumovat třeba po cvičení, protože je tento minerál vhodný k regeneraci svalů.